Congo wordt weer eigenaar van alle stukken in de collectie van het AfricaMuseum in België die aantoonbaar illegaal zijn verkregen. Ook de rest van de collectie wordt onderzocht, schrijft de Belgische krant De Standaard zaterdag.

Het Belgische kabinet besloot vrijdag tot een globalere en bilateralere aanpak van koloniaal erfgoed in België. Van alle onrechtmatig door het land verkregen voorwerpen in de collectie van het AfricaMuseum die afkomstig zijn uit Congo en tussen 1885 en 1960 werden gestolen, wordt het juridisch eigendom overgedragen aan de Congolese regering. Wel blijven de voorwerpen in België tot de Congolese overheid ze terugvraagt.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Koloniale geschiedenis

Daarmee komt staatssecretaris Thomas Dermine (Wetenschapsbeleid) tegemoet aan de vraag van de Congolese president Félix Tshisekedi. Die vroeg bij de opening van het ­museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa in 2019 het Congolese erfgoed terug. Wel moest de overdracht geleidelijk gebeuren om de goede bewaring van de stukken te garanderen.

Het museum in Tervuren, vlak bij Brussel, zal door deze beslissing zeker niet leeglopen. Bij 1 procent van de collectie (883 stukken) is vastgesteld dat België ze zo goed als zeker onrechtmatig (via diefstal, geweld of oorlog) heeft verkregen. Van 50.000 stukken, oftewel 58 procent van de collectie, is volgens Dermine onomstotelijk bewezen dat het gaat om rechtmatig verkregen stukken via schenking of aankoop.

Van ongeveer 40 procent is de oorsprong moeilijker vast te stellen. Dermine wil samen met Congo een bilaterale wetenschappelijke commissie samenstellen. Die zal onderzoeken hoe stukken in de collectie zijn terechtgekomen.