Het kabinet heeft vrijdag aangekondigd dat bijna alle coronamaatregelen geschrapt worden. Wel blijft de anderhalvemetermaatregel nog van kracht, en waar die niet gewaarborgd kan worden, blijven mondkapjes verplicht. Vertegenwoordigers uit de culturele sector reageren vooral verheugd maar hebben ook hun bedenkingen.

Theaters, poppodia en bioscopen kunnen zoals verwacht al vanaf 26 juni meer bezoekers ontvangen. Ze mogen dan zoveel mensen ontvangen als mogelijk is binnen de 1,5 meterregel, zo maakte demissionair minister-president Mark Rutte vrijdagavond bekend op een persconferentie.

Belangenorganisatie Kunsten '92 noemt de aangekondigde versoepelingen een grote stap. "Bijna alles kan, op 1,5 meter", aldus de brancheorganisatie.

Ook musea zijn blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen, waarmee het kabinet vrijdag kwam. "We zijn blij met deze nieuwe versoepelingen, waardoor nog meer publiek op een veilige manier van musea kan genieten", aldus een woordvoerder van de Museumvereniging, met ruim vierhonderd aangesloten musea.

De Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) vindt het van kracht blijven van de anderhalvemetermaatregel een drempel. "De zaalbezetting moet minstens drie kwart zijn om uit kosten te komen", aldus VVTP-voorzitter Boris van der Ham. Voorlopig met testbewijzen werken kan volgens de VVTP een mogelijkheid bieden om wel naast elkaar te kunnen zitten.