Bernice Berkleef heeft met Bloedsteen de Gouden Strop 2021 gewonnen en heeft daarmee volgens de jury de beste thriller van het afgelopen jaar geschreven. De auteur ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

"Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt", luidt het oordeel van de jury. "De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde."

Bloedsteen gaat over Ella, die door de politie wordt verhoord over haar vader. Hij zou illegale goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader overlijdt, besluit ze naar Java te gaan om tot rust te komen. Daar ontdekt ze een geheim dat haar vader heeft geprobeerd te verbergen.

De jury koos uit tachtig inzendingen vijf genomineerden uit. Naast Berkleef waren dat René Appel met Overschot, Toni Coppers met De moord op Arno Linter, Hugo Luijten met Undercover. Alles of niks en Saskia Noort met Bonuskind. Vorig jaar ging de prijs naar Dominique Biebau met Russisch voor beginners.

Ook andere thrillerprijzen uitgereikt

Floris Kleijne won met Klaverblad de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut. De Zilveren Strop, een vakjuryprijs die sinds jaar voor het eerst wordt uitgereikt voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal, ging naar Luijten.

Ook werd zaterdag in de Bibliotheek Utrecht de Hebban Thrillerprijs uitgereikt, waarbij de winnaar wordt gekozen door het publiek. Die ging naar de Vlaamse auteur Toni Coppers.

De Nederlandse thrillerprijzen Gouden Strop en Schaduwprijs worden mogelijk gemaakt door Stichting Lira, de uitgevers en de Auteursbond.