Theaters, bioscopen en podia gaan "zo snel mogelijk" weer open, zegt demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven vrijdag in een reactie op diverse brandbrieven van de cultuursector.

"Het pleidooi van deze mensen is een warme steun in de rug", aldus Van Engelshoven, die overigens geen concrete datum voor de heropening noemt. "Zo snel als het kan."

Theaters, musea en bioscopen vinden het onverklaarbaar dat winkels weer open zijn en sekswerkers weer mogen werken, terwijl zij nog steeds dicht zijn. De culturele instellingen hebben een strikt coronaprotocol. In de periode waarin de podia en theaters open waren, is er geen enkele besmetting geregistreerd.

"Cultuur is essentieel", beklemtoont Van Engelshoven. "Iedereen snapt dat het openingsplan een ingewikkelde puzzel is om te leggen."

Een vergelijking met de sekswerkers, waar volgens critici aanzienlijk meer risico op coronabesmettingen bestaat, vindt Van Engelshoven ongemakkelijk. "Daar schieten we niets mee op. We moeten niet elkaar langs de meetlat leggen."