De openluchtcultuur mag vanaf 19 mei weer open, zo liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag namens het demissionaire kabinet weten. NU.nl zet op een rij wat er weer open mag en onder welke voorwaarden.

De versoepelingen van de coronamaatregelen betekenen dat bijvoorbeeld het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem weer open mag, maar ook dierenpark ARTIS en de Efteling. Ook film- en theatervoorstellingen in de open lucht en monumenten buiten zijn vanaf woensdag weer te bezoeken.

Er gelden wel voorwaarden. Op buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn, die onderling 1,5 meter afstand moeten houden. Ook het maken van een reservering is verplicht. Een reservering mag voor maximaal twee personen worden gemaakt, tenzij het gaat om kinderen of mensen uit hetzelfde huishouden. Ook een gezondheidscheck is verplicht.

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Foto: NU.nl/Piet Spanjers

In de openluchtmusea, -monumenten en beeldentuinen mag er één persoon per 10 vierkante meter aanwezig zijn. Ook moet er een reservering worden gemaakt (onder dezelfde voorwaarden als hiervoor beschreven) en vindt er een gezondheidscheck plaats.

Ook attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen mogen weer bezoek ontvangen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden: één persoon per 10 vierkante meter, een reservering voor maximaal twee personen (kinderen en hetzelfde huishouden uitgezonderd) en een gezondheidscheck.

Binnenruimtes in attractie- en dierenparken blijven gesloten. De entreeprijs van de Efteling is als gevolg hiervan iets lager (38,00 euro). Looproutes door een binnenruimte om een deel van een buitenterrein te bereiken zullen wel toegankelijk zijn, evenals toiletten.

De bibliotheken mogen vanaf 20 mei weer open. Deze werden aanvankelijk niet meegenomen in de tweede stap van het heropeningsplan, maar nadat hierop werd aangedrongen werd het plan gewijzigd.