Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zegel Máxima

Privéfoto uit kamer Willem-Alexander gebruikt voor jubileumzegel Máxima

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar vijftigste verjaardag op 17 mei een eigen postzegel. Ook haar man, koning Willem-Alexander, kreeg zo'n postzegel toen hij vijftig jaar werd.
Door ANP/NU.nl

Volg alles rondom het Nederlandse koninghuis

Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Het postzegelvel 'Koningin Máxima 50 jaar' telt vijf zegels. Volgens PostNL krijgt het een opvallende indeling doordat de postzegel met het zwart-witportret van de koningin twee keer zo groot is als de postzegels met de kleurenfoto's. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Het zwart-witportret is een privéfoto die normaal op de werkkamer van de koning staat. Ontwerper Maud van Rossum zag de foto tijdens een tv-toespraak van Willem-Alexander en vroeg toestemming om deze afbeelding te gebruiken.

"Het is een prachtig beeld, heel intiem", zegt Van Rossum. "Ik denk niet dat ooit een koningin zo op een postzegel is afgebeeld." De kleurenfoto's zijn van fotograaf Robin Utrecht.

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei verkrijgbaar. Het is niet de eerste keer dat de koningin een eigen zegel krijgt: in 2019 werd er een set zegels uitgebracht met daarop portretten van het gehele koninklijke gezin. Het gebeurde echter niet eerder dat Máxima als enige op een postzegelvel te zien was.


Lees meer over:

KoningshuisKoningin Máxima

Aanbevolen artikelen