Het Moco Museum ontkent dat het vervalste platenhoezen van de Britse kunstenaar Banksy verkoopt. Het is een reactie op een beschuldiging in het boek Tussen kunst en cash, schrijft NRC.

De krant heeft donderdag een voorpublicatie van het boek van Pieter van Os en Arjen Ribbens afgedrukt. Daarin valt te lezen dat de schrijvers een bezoek brengen aan het museum op het Museumplein en vragen aan een medewerker of ze tentoongestelde kunstwerken kunnen kopen.

De schrijvers krijgen vervolgens platenhoezen te zien die Banksy ooit ontworpen zou hebben. De Original Limited Edition Album Cover & Vinyl. Eerder spraken de schrijvers een andere medewerker voor hun onderzoek, vertellen ze. "De medewerker vertelt dat de hoezen goed verkopen", schrijven Van Os en Ribbens in hun boek. "Zijn ze dan niet genummerd? 'Jawel, maar ik heb regelmatig hoezen met hetzelfde nummer verkocht.'Omdat we dat moeilijk kunnen geloven, toont ze ons foto's die ze maakte. Verschillende hoezen met hetzelfde nummer."

Een andere medewerker in het museum vertelt verder dat de platenhoezen "al lang niet meer door Banksy" worden gemaakt en dat hij er twee à drie per week verkoopt voor 2.500 euro. De levering van nieuwe platenhoezen zou bovendien nooit lang op zich laten wachten.

Moco-directeur Kim Logchies ontkent tegenover NRC dat het museum vervalste Banksy-platenhoezen verkoopt, zoals de museummedewerkers in het boek beweren. "De suggestie dat de hoezen niet echt zouden zijn en dat er hoezen zijn verkocht met hetzelfde nummer is pertinent onjuist."

Volgens haar hebben alle kunstwerken die in Moco staan een echtheidscertificaat.

Tussen kunst en cash is bij uitgeverij Das Mag verschenen.