Omdat de boekenwinkels vanaf 28 april weer open mogen, is er ook een nieuwe datum geprikt voor de eerder geannuleerde Boekenweek. Deze vindt plaats van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni, meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag.

Normaliter vindt de Boekenweek begin maart plaats. Aangezien de boekenwinkels destijds geen mensen konden ontvangen, werd besloten een nieuwe datum te zoeken. Door het traditionele Boekenbal, dat voor de opening van de Boekenweek wordt georganiseerd, werd een streep gehaald.

Om de opening van de boekhandels op 28 april te vieren, zullen diverse bekende auteurs op die dag hun favoriete winkel symbolisch heropenen. Onder anderen Daphne Deckers, Özcan Akyol, Ronald Giphart en Simone van der Vlugt zullen hieraan meewerken.

Het thema van de aankomende Boekenweek-editie is Tweestrijd. Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk en Roxane van Iperen schrijft het bijbehorende essay dat die week wordt uitgegeven.

Boekhandels moesten half december de deuren sluiten. Sinds begin maart kunnen klanten wel op afspraak in de winkels terecht. CPNB en een groep auteurs begonnen met de actie #steunjeboekhandel, die Nederlanders moet aanmoedigen om boeken te bestellen bij hun lokale boekenwinkel.

Hoewel de actie positieve gevolgen voor de verkoop heeft en er inmiddels afhaalloketten geopend zijn, lijden de winkels flinke verliezen. Overheidssteun voor de sector blijft vooralsnog uit en ook moeten veel boekhandels alsnog de huur doorbetalen.