Bijna de helft van de ongeveer 37.000 beschikbare kaarten voor het experiment met sneltests in musea is binnen drie dagen verkocht, laat de Museumvereniging desgevraagd aan NU.nl weten. Sinds dinsdag kunnen mensen die een Museumkaart hebben een plek reserveren.

Vanaf 19 april, tijdens de Nationale Museumweek, kan het publiek bij zeventien musea in heel Nederland terecht. Alleen Museumkaart-houders met een reservering krijgen toegang.

Onder meer het Fries Museum in Leeuwarden, de Hermitage in Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem en het Wereldmuseum in Rotterdam openen dan de deuren. De deelnemende musea zullen maximaal drie dagen geopend zijn.

Sinds afgelopen dinsdag kunnen mensen een tijdslot voor een van deze musea reserveren. Donderdag zijn Museumkaart-houders per mail nog eens op de actie geattendeerd.

De overheid laat deze maand bij meer dan vijfhonderd verschillende evenementen publiek toe. De bezoekers moeten zich van te voren bij aangesloten snelteststraten laten testen en een negatief testresultaat ontvangen. Mensen die een kaartje voor een museum naar keuze hebben gekocht, kunnen gratis een sneltest ondergaan bij een aan het museum verbonden sneltestlocatie.

De Museumvereniging laat weten dat de musea graag meewerken aan het experiment van de overheid, maar benadrukt ook dat het eigen coronaprotocol goed werkt en veilig is.