De 58-jarige man uit Baarn die dinsdag is gearresteerd op verdenking van de diefstal van schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals, blijft veertien dagen langer in voorarrest. Dit heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

Beide schilderijen werden vorig jaar ontvreemd. Het werk van Van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) werd eind maart gestolen uit museum Singer Laren, dat het schilderij tijdelijk in bruikleen had van het Groninger Museum.

Het werk van Frans Hals, Twee lachende jongens (1626-1627), werd eind augustus gestolen uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Het was de derde keer dat het schilderij werd gestolen.

De geroofde kunstwerken zijn nog niet teruggevonden. Volgens De Gooi- en Eemlander wordt de aangehouden man, een in Baarn woonachtige Fransman, naast de kunstroven ook verdacht van het bezit van een wapen, munitie en harddrugs.

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, zegt dat de gestolen Van Gogh vermoedelijk twee keer is doorverkocht en nu in handen zou zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. Die zou het schilderij willen gebruiken voor strafvermindering. Deze verdachte staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Den Bosch.