De tentoonstelling Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen in het Van Gogh Museum in Amsterdam is door de coronamaatregelen nog niet fysiek te bezoeken geweest, en opening op korte termijn lijkt ook niet aan de orde. Het museum past daar een mouw aan door de expo deels online toegankelijk te maken.

Ongekend toont schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen en brieven die juist meestal niet van de hand van Vincent van Gogh zijn, maar van tijdgenoten als Edvard Munch, Henri de Toulouse-Lautrec, Claude Monet en Edgar Degas.

Een deel van de werken en de verhalen erachter is vanaf donderdag via de website van het museum te zien. De bezoeker kan langs een aantal hoogtepunten 'wandelen' en kan daarbij ook kiezen voor bijvoorbeeld een uitleg van een conservator of het perspectief van de depotbeheerder.

Daarnaast zijn er deze en volgende maand drie online colleges van kunstexperts, waarbij de bezoeker zich nog verder kan verdiepen in een aantal werken uit Ongekend.

Het Van Gogh Museum is al vanaf 15 december dicht, toen het openbare leven voor de tweede keer werd stilgelegd door een lockdown vanwege het coronavirus. Het museum hoopt in de nabije toekomst de deuren weer te kunnen openen en laat weten dat de Ongekend-expo doorloopt tot en met 29 augustus; dat is langer dan gepland.