Jeroen van Merwijk (65) is woensdag in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette overleden aan de gevolgen van darmkanker. Een greep uit de reacties uit de entertainmentwereld.

Cornald Maas: 'Heb het nodige van hem geleerd'

"Hij, als geen ander, was tot op het laatst schatplichtig aan het belang van de kunsten", reageert televisiepresentator Cornald Maas onder een foto van zichzelf met Van Merwijk. "En ik heb het nodige van hem geleerd."

Humberto Tan: 'In laatste gesprek was hij inspirerend'

Presentator Humberto Tan herinnert zich het laatste gesprek dat hij met Van Merwijk voerde over diens boek Kanker voor beginners. "Hij was openhartig, zacht en inspirerend."

Katinka Polderman: 'Bracht me op het cabaretspoor'

Katinka Polderman dankt haar carrière aan Van Merwijk, zegt de cabaretière op Twitter. "De man die me op het cabaretspoor bracht en aan wie ik me in mijn vak ontzettend verwant en schatplichtig voel is er niet meer."

"Hij is er natuurlijk nog net iets meer dan andere mensen die doodgaan. In al dat fijne werk waarvan wij achterblijvende aardgenoten nog een tijd mogen genieten."

Bert Visscher: 'Verdomme'

Collega-cabaretier Bert Visscher noemt het overlijden van Van Merwijk een groot gemis.

Ingrid van Engelshoven: 'Zijn liedjes zullen blijven inspireren'

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) denkt dat de "rake en vaak absurdistische" teksten en liedjes van Van Merwijk de Nederlandse kleinkunst zullen blijven inspireren.

Jochem Myjer: 'Nu waarschijnlijk hierboven aan de wijn'

Cabaretier Jochem Myjer deelt op Instagram een van Van Merwijks gedichten bij een foto van zijn overleden collega. "Lieve collega, lieve vriend. Nu waarschijnlijk hierboven aan de wijn met Maarten van Roozendaal", schrijft de cabaretier erbij.

Nico Dijkshoorn: 'Hij was net wat Nederland nodig had'

"Het was een schurende, compromisloze, ongelofelijk grappige man", schrijft columnist Nico Dijkshoorn over Van Merwijk. "Net wat Nederland nodig had."

Dolf Jansen: 'Betrokkenheid in alles wat hij deed'

"Vriend en collega Jeroen van Merwijk is vanochtend overleden", reageert cabaretier Dolf Jansen. "Hij droeg vriendschap, beschaving en betrokkenheid met zich mee in alles wat hij deed: liedjes, poëzie, beeldende kunst, theater, radio."