Guido Weijers treedt zaterdag op in het Beatrix Theater. Het is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De cabaretier vindt dat de proeven eerder plaats hadden moeten vinden en heeft kritiek op de overheid.

"Vooropgesteld is dat ik het heel leuk vind om weer op te treden. Ik kan natuurlijk alleen maar in de dankbare rol schieten, maar het werd echt hoog tijd. Ze moeten zich schamen dat er pas na tien maanden proeven worden gedaan. Dit had al veel eerder gekund", zegt de cabaretier tegen ANP.

Bij de voorstelling van Weijers zijn zaterdag vijfhonderd mensen aanwezig die in groepen van 250, 200 en 50 zijn verdeeld. Elke bubbel heeft een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moeten sommigen mondkapjes dragen en zitten anderen achter een spatscherm.

Alle bezoekers zijn van tevoren getest en dragen tijdens het evenement een bewegingssensor, zodat achteraf te zien is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Een paar dagen later worden ze opnieuw getest.

'Het is mijn eigen publiek'

Ondanks de extra regels verwacht Weijers dat het niet heel anders zal zijn dan een normale voorstelling. "Het is mijn eigen publiek dat zich zelf heeft aangemeld om te komen en ze mogen gewoon hardop lachen. Iedereen zal ook - net als ik - honger hebben om weer naar het theater te kunnen. Even wat gezelligheid in de boze werkelijkheid."

De cabaretier hoopt dat zijn volgende fysieke voorstelling niet al te lang op zich zal laten wachten.

"Het zou mooi zijn dat de testen achteraf helemaal niet nodig bleken te zijn en dat deze manier gewoon kan. Ik hoop dat de huidige coronasituatie snel achter ons ligt, we niet meer worden vastgehouden door de maatregelen en weer samen met elkaar naar het theater kunnen gaan. In welke vorm dan ook."