Er komen in de komende week honderden mensen samen in onder meer het Beatrix Theater in Utrecht en de Ziggo Dome in Amsterdam. Daar starten de eerste proefevenementen van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van de evenementensector en de overheid, en wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

Maandag staat er een zakelijk congres gepland, dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zal openen. Daar zijn zo'n vijfhonderd mensen voor uitgenodigd.

Volgende week zaterdag volgt een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, ook in het Beatrix Theater. Verder staan er twee voetbalwedstrijden met vijftienhonderd supporters, twee evenementen in de Ziggo Dome in Amsterdam en twee buitenfestivals in Biddinghuizen op de rol.

Voor de deelnemers gelden strikte regels. Ze moeten maximaal 48 uur voor het evenement een coronatest ondergaan. Bij binnenkomst worden vragen gesteld over eventuele klachten, wordt de temperatuur gemeten en ondergaan enkelen een sneltest. Vijf dagen na het evenement laat iedereen zich opnieuw testen.

Sensoren, bubbels, mondkapjes en spatschermen

Tijdens het evenement dragen de bezoekers een bewegingssensor, zodat achteraf precies duidelijk is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze hebben gelopen. In het theater zijn 'bubbels' van groepen mensen gecreëerd. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm.

In november kreeg de organisatie al toestemming voor de proefevenementen, die in januari zouden plaatsvinden. Deze werden tijdelijk uitgesteld vanwege de opkomst van de Britse coronavirusvariant en de strengere maatregelen.

De evenementen gaan nu toch door, omdat het voor de branche nodig is om vooraf te testen hoe grote evenementen veilig georganiseerd kunnen worden. Een winkel zou bijvoorbeeld na de lockdown zonder al te veel voorbereiding open kunnen, maar een evenement wordt maanden voorbereid, legt de woordvoerder van Fieldlab Evenementen uit.