De culturele sector ontvangt dit jaar zo'n 20 miljoen euro van het Kickstart Cultuurfonds. Daarmee wil het fonds de sector ondersteunen in het organiseren van coronaproof evenementen.

Met ingang van maandag 1 februari kunnen producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters een aanvraag indienen voor een deel van het bedrag.

Hierbij kan onder meer compensatie worden gevraagd voor nieuwe hygiënemaatregelen, aanpassingen van gebouwen om publiek veilig te ontvangen en het aanpassen van producties aan de coronamaatregelen.

Eerder trok het Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van onder meer de BankGiro Loterij, VSBfonds, de VandenEnde Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds, al miljoenen uit voor de sector. Voor het eerst kan het bedrag ook gebruikt worden voor het financieren van livestreams en coronagerelateerde communicatieproblemen.

In het voorjaar van 2020 werd voor de culturele sector ook al een eerste steunpakket van 300 miljoen euro ingezet door de overheid. Daarop volgde een steunpakket van 414 miljoen euro voor de eerste helft van 2021.

Daarnaast hoorden musea, filmproducenten en andere makers eind december dat ze er nog eens 15 miljoen euro bij kregen. Door de verlenging van de lockdown kwam daar per 21 januari zo'n 9 miljoen euro bij.