Jan Terlouw stopt met het schrijven van kinderboeken, vertelt de 89-jarige auteur donderdag in de literaire podcast De Grote Vriendelijke Podcast.

"Het zal mij verbazen als er nog een kinderboek in mijn pen zit", stelt Terlouw in het gesprek. "Ik schrijf nog op dagelijkse basis, maar dat zijn beschouwingen en artikelen. Maar ik ken de kinderen van nu niet meer, ik heb er geen verstand meer van. Ik sta met mijn leeftijd te ver van de huidige kinderen af."

De auteur en oud-politicus praat in de podcast over de vijftigste verjaardag van zijn beroemde boek Koning van Katoren, dat in 1971 verscheen.

Terlouw schreef in totaal twintig jeugdboeken, waaronder klassiekers als Oorlogswinter, Briefgeheim en Gevangenis met een open deur. Zijn laatste jeugdboek, Het hebzuchtgas, verscheen vijf jaar geleden.

Katoren is toe aan 65e druk

Koning van Katoren gaat over de zeventienjarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, voelen daar niets voor en geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten.

Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem. In het verhaal worden eigenlijk de politieke ideeën van Terlouws partij D66 duidelijk uitgelegd.

Met het boek, dat ondertussen aan de 65e druk toe is, won de auteur onder meer de Gouden Griffel en een Europese prijs voor jeugdliteratuur. De roman verscheen in twintig talen en er werden meer dan 825.000 exemplaren van verkocht

Er verschenen ook twee verschillende musicalversies en een speelfilm met Mingus Dagelet in de hoofdrol.