Het museum Centre Georges Pompidou in Parijs gaat vanaf eind 2023 vier jaar dicht voor een grondige renovatie. Een opknapbeurt voor het toonaangevende centrum voor moderne kunst in de Franse hoofdstad is noodzakelijk, zegt directeur Serge Lasvignes maandag tegen Franse media.

"Het gebouw lijdt. We hebben geen keus meer", aldus Lasvignes. De kosten worden geraamd op ruim 200 miljoen euro.

Het museum met zijn kleurrijke pijpen en buizen aan de gevel behoort tot de belangrijkste attracties van Parijs. Het door toparchitecten Renzo Piano en Richard Rogers ontworpen gebouw ging in 1977 open.

Het gebouw vertoont inmiddels nogal wat verouderingsgebreken. Roselyne Bachelot, de Franse minister van Cultuur, heeft overwogen het museum tijdens de renovatie open te houden, maar dan zou het werk langer duren.

Centre Pompidou bezit met meer dan 100.000 werken een van de belangrijkste collecties van de moderne en hedendaagse kunst. Het museum laat zijn verzameling ook buiten Parijs zien, in onder meer Metz, Shanghai, Málaga en Brussel.

In 2019, toen het Centre Pompidou nog geen rekening hoefde te houden met het coronavirus, brachten 3,2 miljoen mensen een bezoek aan het complex.