Een stripalbum uit 1940 over de superheld Batman is donderdag op een veiling in de Verenigde Staten verkocht voor meer dan 2,2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro). Het is een nieuw recordbedrag voor een stripboek van Batman en zou het op een na duurste stripboek ooit zijn, na een Superman-stripboek.

De koper wil anoniem blijven, aldus een woordvoerder van veilinghuis Heritage Auctions. Op de gele cover van de geveilde strip Batman #1 slingeren Batman en zijn hulpje Robin aan touwen door de lucht, boven een rode skyline van Gotham City.

In het album komen onder anderen de schurken de Joker en Hugo Strange voor. Ook Catwoman verschijnt in het stripboek, dat volgens het veilinghuis nog in bijna perfecte staat verkeert. Het kostte in 1940 slechts 10 cent. Een verzamelaar kocht dit exemplaar in 1979 voor 3.000 dollar (bijna 2.500 euro).

Het vorige recordbedrag voor een Batman-strip stamt uit november, toen bij hetzelfde veilinghuis Detective Comics #27 uit 1939 werd geveild. Dat stripboek, waarin Batman voor het eerst verschijnt, ging voor 1,5 miljoen dollar onder de hamer.

Het duurste stripboek is Action Comics #1 uit 1938, dat in 2014 tijdens een veiling 3,2 miljoen dollar opleverde. In deze comic is Superman voor het eerst te zien.

In Parijs werd donderdag een recordbedrag neergelegd voor een tekening van Hergé, bedoeld voor de omslag van een Kuifje-album uit 1936. Dat werk werd geveild voor bijna 3,2 miljoen euro. Op de tekening is Kuifje te zien in een Aziatische vaas naast een grote rode draak, geflankeerd door zijn hondje Bobbie.