Het uitblijven van massale faillissementen in de cultuursector ligt enkel en alleen aan de coulante houding van de schuldeisers, zegt directeur van de Museumvereniging Mirjam Moll donderdag tegen NRC.

De instellingen zal het water alsnog aan de lippen komen te staan als deze schuldeisers hun geld beginnen te eisen, zegt Moll tegen de krant.

Volgens NRC wordt geschat dat de cultuursector in het eerste half jaar van 2021 door de coronacrisis 4,5 miljard euro aan inkomsten zal zijn misgelopen. De overheid zal daar 1,2 miljard aan steun tegenoverstellen. "Maar de sector heeft geen 3 miljard aan reserves. Dat betekent dat de nood hoog is", zegt Moll.

Enkele dagen geleden meldde NU.nl dat de Taskforce Culturele en Creatieve Sector wil dat het kabinet uiterlijk 1 februari een besluit neemt over een garantiefonds ter waarde van 500 miljoen euro. Het fonds is bedoeld om festivals te helpen bij onverzekerbare risico's als gevolg van het coronavirus.

De overheid heeft al enige tijd geleden een coronaroutekaart ingesteld waarmee met behulp van het dreigingsniveau ook het aantal bezoekers van culturele evenementen kan worden berekend. Daarbij worden maxima gehanteerd van dertig en zestig bezoekers. Mol wil echter terug naar de situatie waarin de overheid de bezoekers over het aantal beschikbare vierkante meters verdeelt.

"Alle voorzieningen zijn ingericht op vier keer zoveel mensen als in dat geval kunnen worden toegelaten, dus het risico is minimaal."