
'Anderhalvemetersamenleving' verkozen tot Woord van het Jaar 2020
Van Dale omschrijft 'anderhalvemetersamenleving' als: "een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste 1,5 meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën".
Met 'fabeltjesfuik' wordt gerefereerd naar dat mensen op sociale media die veel lezen over complottheorieën, ook steeds meer berichten over dit soort theorieën krijgen aangeboden. Een 'viruswappie' is volgens de Van Dale een scheldwoord voor iemand die de ernst van het coronavirus of de pandemie ontkent.
Van de twintig woorden die de shortlist haalden, heeft het merendeel te maken met de coronacrisis. Zo stonden ook 'coronamoe', 'hoestscherm' en 'lockdownfeestje' op deze lijst. Woorden op de lijst die niet met de pandemie te maken hebben, waren bijvoorbeeld 'racismeknielen 'en 'klimaatwanhoper'.
Eerdere woorden van het jaar
- 2019: boomer
- 2018: blokkeerfries
- 2017: appongeluk
- 2016: treitervlogger
- 2015: sjoemelsoftware
- 2014: dagobertducktaks
- 2013: selfie
- 2012: project-X-feest
- 2011: tuigdorp
- 2010: gedoogregering
Belgisch woord van het jaar is 'knuffelcontact'
Ook in België organiseert Van Dale een verkiezing voor woord van het jaar. Hier ging 53,3 procent van de bijna 25.000 stemmen naar het woord 'knuffelcontact'.
Knuffelcontact staat in het woordenboek beschreven als: 'persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis'.
De tweede plaats in België gaat naar 'covidioot', een scheldwoord voor mensen die coronamaatregelen negeren. Dit woord kreeg 8,7 procent van de stemmen. De derde plaats gaat met 7,3 procent van de stemmen naar 'hoestschaamte'. Dit is de schaamte die iemand voelt als diegene hoest in het bijzijn van anderen, waardoor dat gezelschap misschien denkt dat diegene een besmettelijke ziekte heeft.

NUjij: Uitgelichte reacties