De maandagavond afgekondigde lockdown tot en met 19 januari heeft ingrijpende gevolgen voor de culturele sector. In dit overzicht vind je alle tijdelijke veranderingen.

Bioscopen

Alle bioscopen en filmzalen zullen vanaf dinsdag 0.00 uur hun deuren wederom gesloten houden. Dit houdt in dat de releasedatum van films zoals Mijn beste vriendin Anne Frank, Zwaar verliefd 2 en Soof 3 de exacte releasedatum nu onzeker is. De oorlogsfilm Slag om de Schelde zal uitkomen zodra de bioscopen weer opengaan.

Musea

Doorstroomlocaties, zoals musea, dierentuinen, activiteiten- en pretparken zijn niet meer toegankelijk voor het publiek. Een aantal kersttentoonstellingen zullen hierdoor niet doorgaan, waaronder Het Winter Station in het Spoorwegmuseum.

Poppodia en theaters

Poppodia, culturele centra, evenementen- en theaterzalen blijven na maandag dicht.

Bibliotheken

De openbare bibliotheken in Nederland zijn alleen nog open voor lezers die boeken komen ophalen of inleveren.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft erop aangedrongen de vestigingen voor kwetsbare groepen tijdens de kerstperiode helemaal open te houden. Die organisatie wacht echter nog op ambtelijke goedkeuring.

Testevenmenten

De lockdown lijkt op dit moment geen gevolgen te hebben voor de testevenementen, waaronder twee concerten en een optreden van Guido Weijers voor vijfhonderd toeschouwers, die vanaf de tweede helft van januari zullen worden georganiseerd.

De nieuwe maatregelen behelzen dat niet alleen de culturele sector op slot gaat, ook alle niet-essentiële winkels, niet-essentiële dienstverleners en scholen zullen de deuren moeten sluiten.

'Zorgwekkend dat kabinet strategie na lockdown nog niet op orde heeft'
357
'Zorgwekkend dat kabinet strategie na lockdown nog niet op orde heeft'