Concert- en evenementzalen willen in aanmerking komen voor extra coronasteun van de overheid, vertellen de directeuren van Ziggo Dome, AFAS Live en Westergas zaterdag aan Het Parool. Ook geven ze aan dat we de festivalzomer van 2021 "kunnen afschrijven".

De directies van de drie Amsterdamse evenementenlocaties zien dat er geld gaat naar de gesubsidieerde cultuur, maar dat hun zalen achter het net vissen.

"In de Ziggo Dome zijn onze inkomsten inmiddels 98 procent minder. Dat is keihard. En ik merk dat niet gesnapt wordt hoe onze business werkt", zegt Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome. Birgitte de Winter, directeur van AFAS Live wijst erop dat concertzalen vaak lang van tevoren moeten programmeren: "Daarom strekken onze problemen zich nu al uit tot het najaar van 2021."

De festivalzomer van 2021 kunnen we dus ook wel vergeten, volgens de directeuren. "Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festivalzomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven", aldus Duncan Stutterheim, directeur van Westergas en A'DAM Toren.

Volgens Damman is er sprake van "willekeur" bij het verlenen van steun. "Wij zijn niet 'top of mind' bij de mensen die subsidie geven, omdat we het ons hele bestaan al zonder doen."

Maandag gaat de evenementenbranche onder het motto 'The show must go on' aandacht vragen voor de financiële nood als gevolg van de coronamaatregelen. De details hierover worden maandag bekend gemaakt.