De dagboeken van de in 2016 overleden Britse acteur Alan Rickman, vooral bekend als Severus Sneep in de Harry Potter-films, zullen in de herfst van 2022 in boekvorm worden uitgegeven, meldt The Guardian zaterdag.

In Rickmans dagboeken zouden uiteenlopende onderwerpen aan bod komen: van zijn gedachten over acteren tot inzichten over vriendschappen en politiek. De acteur schreef ook over toneelvoorstellingen die hij had bijgewoond en over de set van Harry Potter, waar hij tussen 2001 en 2011 actief was.

De 27 handgeschreven dagboeken, die meer dan 25 jaren van zijn leven en carrière beslaan, worden samengevoegd tot één boek. De Britse acteur begon begin jaren negentig met het schrijven van dagboeken met de bedoeling ze ooit te publiceren. Uitgeverij Canongate heeft de rechten verworven.

Rickman documenteerde zijn carrière toen hij in onder meer de Harry Potter-films, Love Actually, Sense and Sensibility en Galaxy Quest speelde. De acteur schreef tot aan zijn dood in 2016. Hij stierf op 69-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

"Ik ben heel blij dat Canongate de dagboeken van Alan zal publiceren", vertelde zijn weduwe Rima Horton aan The Guardian. "De dagboeken laten niet alleen de acteur Alan Rickman zien, maar ook de echte Alan: zijn gevoel voor humor, scherpe observaties, vakmanschap en toewijding aan de kunsten."