In de Amerikaanse plaats Palm Springs is onrust ontstaan over een gigantisch standbeeld van Marilyn Monroe. Het beeld toont de legendarische filmster met hoog opwaaiende rok. Tegenstanders vinden het beeld seksistisch, meldt The Art News Paper.

Het beeld heet Forever Marilyn en is 8 meter hoog. De maker, Seward Johnson, verbeeldt de actrice zoals ze te zien was in de film The Seven Year Itch, die Billy Wilder in 1955 maakte. In de bewuste scène staat de ster op een luchtrooster, waardoor haar witte rok aan de achterkant tot haar middel opwaait en haar ondergoed te zien is.

Monroe zelf heeft deze scène altijd verafschuwd. The Guardian schreef in 2014 dat haar toenmalige man, honkbalspeler Joe DiMaggio, aanwezig was bij de opnames en na deze scène de filmset woedend verliet. Een slaande ruzie tussen de twee geliefden volgde en resulteerde uiteindelijk in hun scheiding.

Het beeld was van 2012 tot 2014 ook in het centrum van de stad te bezichtigen en werd daarna op verschillende plekken door het land geplaatst. Nu zal het beeld permanent neergezet worden op een plein voor het Palm Springs Art Museum. Hoewel werd geopperd dat het beeld publiek naar het museum zou kunnen trekken, is de museumdirecteur er niet over te spreken.

Hij is bang dat het beeld een verkeerd signaal afgeeft aan de meer dan 100.000 scholieren die het museum jaarlijks bezoeken. "Welke boodschap geeft een ​​beeld dat vrouwen objectiveert, seksueel geladen en respectloos is onze jongeren, onze bezoekers en de gemeenschap mee?"

De beslissing om het werk opnieuw te plaatsen, leidde tot veel protest van bewoners van de stad. Een groep kunstenaars, ontwerpers, museumdirecteuren en curatoren publiceerde op 19 november een gezamenlijke brief in de plaatselijke krant The Desert Sun. Ze noemden het beeld "schaamteloos seksistisch".