De Schotse auteur Douglas Stuart heeft met zijn debuutroman Shuggie Bain de prestigieuze Booker Prize gewonnen. Hij wint hiermee een geldbedrag van 50.000 pond (bijna 56.000 euro), meldt The Guardian donderdag.

"Ik wilde altijd al een schrijver worden, dus dit is een droom die werkelijkheid wordt", vertelde de 44-jarige auteur via een videoverbinding. "Dit heeft mijn hele leven veranderd."

De ceremonie vond plaats in het theater Roundhouse in Londen en moest vanwege de coronacrisis via een livestream worden uitgezonden. De auteur en andere finalisten keken mee via een videoverbinding. De voormalige Amerikaans president Barack Obama was ook aanwezig en hield een korte toespraak.

Stuart bedankte zijn moeder, zijn echtgenoot, zijn lezers en de inwoners van zijn thuisstad Glasgow. Daar speelt Shuggie Bain zich af. Het boek gaat over het gelijknamig personage dat opgroeit in het Glasgow van de jaren tachtig.

De auteur, de tweede Schot die de prestigieuze prijs heeft gewonnen, baseerde het verhaal op zijn eigen leven. Stuart heeft zijn tweede roman inmiddels afgerond.

Prijs ging vorig jaar naar twee auteurs

De Britse boekenprijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan twee auteurs. Zowel Margaret Atwood (The Testaments) als Bernardine Evaristo (Girl, Woman, Other) mocht de Booker Prize in ontvangst nemen.

De Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld won in april de International Booker Prize, de prijs voor de beste vertaalde roman die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland is verschenen.

De omslag van het winnende boek. (Foto: ANP)