Een collectie van niet eerder uitgebrachte essays van J.R.R. Tolkien wordt komende zomer alsnog uitgebracht. Het boek The Nature of Middle-earth gaat over zijn fantasiewereld Midden-aarde.

De krant The Guardian meldt dat onderwerpen als de onsterfelijkheid van elven, de geografie van Gondor en welke rassen baarden kunnen laten staan aan de orde komen.

De collectie van de In de ban van de ring-auteur wordt uitgebracht door uitgeverij HarperCollins, die belooft dat de essays "lezers zullen terugbrengen naar de wereld van De Silmarillion, Nagelaten vertellingen en In de ban van de ring".

De uitgever laat weten dat Tolkien tot vlak voor zijn dood bleef schrijven over zijn fantasiewereld. De nieuwe collectie is volgens HarperCollins een "schatkamer die lezers de kans geeft mee te kijken over de schouder van Tolkien".

De nazaten van de in 1973 overleden Tolkien hebben volgens de krant toestemming gegeven voor de publicatie van de essays.

De Hobbit, het eerste boek van Tolkien over Midden-aarde, kwam in 1937 uit. De boekenreeks In de ban van de ring (The Lord of the Rings) volgde in de jaren vijftig. Ongeveer een halve eeuw later werden de boeken succesvol verfilmd.