Een zeldzame gouden geuzenpenning uit 1566 is dinsdag voor 40.000 euro geveild, maakte Jacco Scheper van veilinghuis Heritage Auctions Europe dinsdagavond in de talkshow Beau bekend gemaakt.

Wie de koper is wilde Scheper niet bekendmaken, maar volgens de veilingmeester is de kans "vrij groot" dat de penning binnenkort in een museum te zien is.

Voor zover bekend zijn er nog slechts drie van deze penningen, waarvan een in bezit is van het Rijksmuseum. De penning werd eind 2019 gevonden in de omgeving van Hoorn door iemand die toevallig daar met een metaaldetector aan het zoeken was.

Het veilinghuis in IJsselstijn had het startbedrag vastgesteld op 20.000 euro. Scheper wist van tevoren echter niet hoeveel de penning waard was. "Dit is uniek. Het is nooit op de markt geweest", zei Scheper aan tafel bij Beau. "Dus waar moet je het mee vergelijken?"

Dit soort geuzenpenningen werden gedragen door de water- en andere geuzen in de tijd van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse koning Filips II. De geuzen droegen die om de hals als een soort van militaire ordeteken. De geuzenpenningen zijn ook terug te vinden op schilderijen van bekende geuzenlieden.