Herman Finkers, Astrid Holleeder, Edwin Schoon, Roxane van Iperen, Geert Mak en Rutger Bregman maken dit jaar kans op de NS Publieksprijs. De boeken van de auteurs zijn het afgelopen jaar het best verkocht en daarom automatisch genomineerd voor de boekenprijs.

Holleeder maakt kans met Familiegeheimen, Schoon met BASTA (autobiografie over Marco van Basten), Finkers met De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door, Bregman met De meeste mensen deugen, Mak met Grote verwachtingen en Van Iperen met 't Hooge Nest.

Voor Bregman, Van Iperen en Schoon is het hun eerste nominatie. Mak won de prijs al twee keer, in 2000 met De eeuw van mijn vader en in 2004 met In Europa. Holleeder was in 2017 genomineerd met haar bestseller Judas en in 2018 met Dagboek van een getuige. Ook Finkers heeft twee eerdere nominaties op zak: Ich bin ein Almeloër! in 1997 en in 1998 met Het meisje met de eierstokjes (de prijs heette toen nog de Trouw Publieksprijs).

Lezers kunnen tot en met woensdag 18 november stemmen op een van de genomineerde boeken of op een ander boek naar keuze. Het is daarom alsnog mogelijk dat een andere titel de prijs wint. De winnaar wordt op 18 november bekendgemaakt in het televisieprogramma M.

Vorig jaar werden er 111.000 stemmen uitgebracht en werd Rinkeldekink van Martine Bijl uitgeroepen tot favoriete boek. De NS Publieksprijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een jaar lang gratis reizen met de trein.