De musical Soldaat van Oranje zal de komende maand niet worden gespeeld. Dat heeft producent Fred Boot dinsdag in reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte laten weten. Woensdagmiddag wordt voorlopig de laatste show gespeeld. Het is niet duidelijk wanneer de voorstelling weer te zien is.

"Dit gaat niet meer", aldus Boot. "Niet alleen met Soldaat van Oranje, maar met de hele cultuursector. We snappen dat er maatregelen moeten worden genomen om het virus in te dammen. Maar slechts dertig man per zaal is een nekslag voor de hele sector. Dit komen we niet te boven."

De producent van de succesvolste Nederlandse musical ooit pleit opnieuw voor maatwerk van de overheid. "Met generieke maatregelen zoals nu worden gepresenteerd maak je in elke sector iedereen kapot: de horeca, de theaters. Dit gaat de overheid op termijn veel, veel meer geld kosten aan steunpakketten. Ik hoop dat het kabinet snapt om hoeveel banen dit gaat."

Soldaat van Oranje zou eind oktober haar 10-jarig jubileum vieren. "We hadden ons dit moment heel anders voorgesteld", zegt Boot. "We hebben net als de Soldaat zelf doorgevochten. Met 300 man, met 250 man, maar voor nu moeten we ons gewonnen geven."

De TheaterHangaar in Katwijk, waar de musical wordt opgevoerd, is niet de enige zaal die de deuren gaat sluiten. Eerder op de avond liet Koninklijk Theater Carré al weten deze voorlopig dicht te houden.