Heribert Schwan (76) wil zijn jarenlange strijd met de weduwe van de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl voor het federale hof voorzetten. De 76-jarige journalist wil volgens Duitse media niet zeggen wat voor opnames van Kohl hij heeft.

Begin september oordeelde een Duitse rechter dat Schwan aan Maike Kohl-Richter moet laten weten welke opnames en documenten van de voormalige bondskanselier hij in zijn bezit heeft.

Helmut Kohl was tussen 1982 en 1998 bondskanselier van Duitsland. Kohl en Schwan spraken tussen 2001 en 2002 meer dan honderd keer met elkaar af om te praten. Schwan nam de gesprekken met toestemming van Kohl op en kreeg ook toegang tot vertrouwelijke documenten.

Deze samenwerking resulteerde in drie afzonderlijke boeken waarin de memoires van Kohl staan beschreven en een dagboek van de in 2017 overleden politicus.

Schwan schrijft boek zonder goedkeuring

Na een ruzie tussen Schwan en Kohls tweede vrouw Maike Kohl-Richter (Hannelore Kohl overleed in 2001 na een huwelijk van meer dan veertig jaar), eiste Kohl alle opnames en het overige documentatiemateriaal terug. Niet lang na het begin van deze ruzie besloot Schwan de opnames te gebruiken voor een nieuw boek, terwijl Kohl daar geen toestemming voor had gegeven.

Sinds het overlijden van Kohl in 2017 blijft Kohl-Richter er alles aan doen om het materiaal in handen te krijgen. Met succes dus, maar Schwan laat het er niet bij zitten en beroept zich op zijn persvrijheid. Hij wil dat een federale rechter het vonnis van begin deze maand terugdraait.