Judith Fanto heeft de Hebban Debuutprijs 2020 ontvangen voor Viktor, een historische roman die afgelopen maart verscheen bij Ambo Anthos uitgevers.

"Fanto beheerst de Nederlandse taal tot in de puntjes, weet hoe ze dialogen moet neerzetten, hanteert een soepele vertelstijl die het schrijven ervan moeiteloos laat lijken en schreef een roman over de Tweede Wereldoorlog zonder op alle al bestaande romans te lijken", aldus het juryrapport.

Andere kanshebbers voor de prijs waren Draaidagen van Bianca Boer, Niemand zoals hij van Lucia van den Brink, Confettiregen van Splinter Chabot en Lichter dan ik van Dido Michielsen. Deze selectie werd verkozen door een lezersjury van honderd personen. De eindjury bestaat uit boekverkopers en redacteuren van het platform Hebban.

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten en werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Lize Spit, Roxane van Iperen en Antoinette Beumer. Vorig jaar ontving Thomas Rueb de prijs voor zijn boek Laura H.