De Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, wordt dit jaar uitgereikt aan fotograaf Rineke Dijkstra. Ze zal de prijs op donderdag 29 oktober in de Haagse Ridderzaal in ontvangst nemen.

De jury heeft Dijkstra unaniem voorgedragen vanwege haar "iconische bijdrage aan de fotografie" en noemt haar de "koningin van de Nederlandse portretkunst".

De winnaar van de Johannes Vermeer Prijs ontvangt 100.000 euro en mag het bedrag aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein besteden.

De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 in het leven geroepen om uitzonderlijk artistiek talent te eren en stimuleren. Eerder ging de onderscheiding naar onder anderen regisseur Ivo van Hove, violiste Janine Jansen en fotograaf Erwin Olaf.

De in Sittard geboren Dijkstra werkte als freelancefotograaf voor bladen als Quote en ELLE. Haar werk weerspiegelt abstracte en universele onderwerpen.

Haar reeks strandportretten van pubers werd wereldwijd geroemd en toegevoegd aan de canon van de fotografie.

Ze organiseerde meerdere tentoonstellingen in steden als Parijs, Amsterdam en San Francisco en won diverse prijzen, waaronder de Kodak Award Nederland en de Werner Mantz-prijs. Daarnaast was ze de eerste Nederlandse fotograaf die de Hasselblad Award won. Deze award wordt wereldwijd als de belangrijke oeuvreprijs voor fotografen beschouwd.