John Engels heeft de Frans Banninck Cocqpenning zaterdag ontvangen. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn internationale loopbaan, waarmee hij Amsterdam als jazzstad op de kaart heeft gezet, en vanwege zijn inzet voor jongeren en buurtbewoners in Watergraafsmeer.

Engels mocht de prijs in ontvangst nemen van locoburgemeester van Amsterdam, Touria Meliani.

De 85-jarige jazzdrummer treedt al 65 jaar op over de hele wereld. In Nederland speelde hij in het trio van Pia Beck en was hij tien jaar lang de vaste slagwerker van de bekende jazzformatie Diamond Five. Daarnaast was hij lid van de bigband van Boy Edgar, speelde hij met saxofonist Kid Dynamite, Louis van Dijk en Jacques Schols en heeft hij veel internationale prijzen gewonnen.

In zijn buurt zet Engels zich in voor het Bredewegfestival, dat al meer dan veertig jaar plaatsvindt in Amsterdam-Oost. Zo trad hij gratis op, gaf hij workshops en schoolconcerten en gaf hij gratis drumles aan jongeren die dat niet konden betalen.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.