Na 34 jaar komt er voorlopig een einde aan de langlopende West End-musical The Phantom of the Opera, zo werd dinsdag bekend. De Nederlandse Britt Lenting, die in de productie de rol van Carlotta Giudicelli speelt, blijft hopen dat de productie terugkeert. "Ik ben nog niet klaar om afscheid te nemen van het toneel."

Lenting hoorde het nieuws, net als de rest van de wereld, op woensdag. "Het is hartverscheurend om zulk nieuws te ontvangen. The Phantom speelt al 34 jaar met succes, was altijd uitverkocht. Wat Cameron Mackintosh al zei: het erfgoed van cultuur gaat kapot als we niet geholpen worden."

Volgens producent Mackintosh keert The Phantom of the Opera pas terug op het toneel als onderling geen afstand meer hoeft te worden gehouden in de Engelse theaters. In zijn ogen betekent de regelgeving van de Britse overheid een "artistiek en commercieel faillissement".

Kort nadat NU.nl met Lenting belde, werd duidelijk dat de voorstelling toch niet definitief van West End verdwijnt. Voordat de coronapandemie uitbrak, waren er al plannen om de voorstellingen stil te leggen en deze te evalueren, omdat The Phantom al 34 jaar in min of meer dezelfde vorm op het podium wordt gebracht. Nu is besloten dat moment te vervroegen, omdat de theaters in Engeland niet open mogen. Anders zou dit pas na een paar jaar zijn gebeurd.

Desalniettemin tast de theaterwereld nog altijd in het duister over wanneer de deuren weer open mogen. In tegenstelling tot Nederland, waar publiek wel weer aanwezig mag zijn zolang zij onderling 1,5 meter afstand kunnen houden, zijn de deuren op West End vooralsnog gesloten.

"Ze hebben van de week een proef gedaan en gekeken hoe het zou zijn om op te treden voor een publiek dat afstand houdt van elkaar", vertelt Lenting. "Maar dan verliest het theater toch een beetje zijn magie."

Ook achter de schermen is het volgens de actrice lastig om onderling afstand te houden. "We hebben een cast van 37 man en backstage is weinig ruimte. Daarnaast werk je dicht op elkaar met mensen die je helpen met kostuums en pruiken."

Britt Lenting als Carlotta Giudicelli. (Foto: Manuel Harlan)

'Blijf hoop houden dat ik terugkom'

Lenting speelt sinds september vorig jaar de rol van operazangeres Carlotta Giudicelli, een van de hoofdrollen in de productie. "We zijn van zes dagen en acht shows in de week naar plotseling niets gegaan. We hebben natuurlijk ook geen afscheid kunnen nemen en wisten destijds niet dat we de laatste show speelden. Dat is een hele grote verandering en in het begin was het moeilijk om daaraan te wennen. Je voelt je down. Nu ben ik op een punt dat ik de omstandigheden accepteer in plaats van dat ik ertegen vecht."

De musicalactrice spendeert haar tijd nu onder meer aan zelfontwikkeling, contact met vrienden en (online) optredens. "Ik ben naar Portugal geweest voor een socialdistancemusicalconcert, dat was in deze tijd wel een cadeautje. Verder zorg ik dat ik fit blijf en geniet van de kleinere dingen."

Collega Renée van Wegberg liet eerder weten zich te willen omscholen, omdat fulltime spelen er voorlopig niet in zit. Lenting heeft dergelijke plannen niet. "In deze tijd waarin sommige deuren sluiten, is het logisch om naar andere dingen te kijken. Maar ik ben nog niet klaar om afscheid te nemen van het toneel. Ik blijf hoop houden dat ik terugkom, op wat voor manier dan ook."

Volgens Lenting is het heel belangrijk dat de producties in West End weer kunnen worden opgestart. "De economie van Londen draait om West End. Toeristen komen hiervoor naar de stad. Dus als zij er niet zijn, heeft dat ook gevolgen voor restaurants, winkels en hotels. Cultuur is zo belangrijk in het leven van een mens, het is ondenkbaar dat dat verdwijnt."