Kansai Yamamoto, de man achter iconische kleding van David Bowie, is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn dochter Miraiya maandag bekend via Instagram.

Yamamoto werd begin jaren zeventig de eerste Japanse ontwerper met een modeshow in Londen. Hij raakte daar bevriend met bekende muzikanten zoals Elton John en Stevie Wonder. Met Bowie begon hij een langdurige samenwerking. De ontwerper maakte verschillende outfits, waaronder die van alter ego Ziggy Stardust.

Buiten die flamboyante kostuums maakte Yamamoto ook moderne variaties op de traditionele kimono. Zijn shows waren te zien op prominente locaties zoals het Rode Plein in Moskou en het Victoria & Albert Museum in Londen.

Kansai Yamamoto maakte onder meer outfits voor David Bowie. Foto: BrunoPress.

Samenwerking Louis Vuitton

In 2018 werkte de ontwerper nog samen met Louis Vuitton. Handtasjes en portemonnees van het modemerk werden daarbij bewerkt met maskers van Kabuki, de traditionele Japanse theatervorm.

In maart 2020 bleek Yamamoto een acute vorm van leukemie te hebben. Daaraan overleed hij op 21 juli, maakte zijn dochter bekend. De ontwerper is inmiddels begraven.