De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) stelt het kabinet voor om de btw op kaarten voor culturele evenementen te verlagen van 9 naar 0 procent. Dergelijke maatregelen zijn noodzakelijk om de sector te redden tijdens de coronacrisis, aldus de theaterkoepel woensdag in De Telegraaf.

Uit onderzoek in opdracht van de VSCD zou blijken dat een derde van de 127 aangesloten schouwburgen door de coronacrisis nog voor de zomer failliet dreigt te gaan. Naast een btw-verlaging vraagt de theaterkoepel het kabinet om een "substantiële storting in het gemeentefonds" en verlenging van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid om de podia te ondersteunen.

De VSCD voorziet problemen als de anderhalvemetervoorschriften in werking treden voor de culturele sector. Dat schouwburgen hierdoor slechts een fractie van de zaalcapaciteit mogen gebruiken, minder horecaomzet kunnen draaien en dat zaalverhuur niet aantrekkelijk zou zijn, zijn volgens de koepel "allemaal schadeverhogende factoren".

Sinds de coronacrisis geeft de culturele sector signalen af dat de sector gevaar zou lopen, ondanks aangekondigde noodmaatregelen door het kabinet. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zei op 14 april dat het seizoen voor de culturele sector volgens haar verloren is en dat een noodplan de schade slechts deels kan opvangen.

In 1996 pleitte de VSCD voor een btw-verlaging van 17,5 naar 6 procent, vanwege "enorme kosten, door bijvoorbeeld de Arbowet en het arbeidstijdenbesluit". In 2012 drong de koepel aan op een verlaging van het btw-tarief om hiermee "het publieksbereik te vergroten".

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.