De vakbond International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) laat weten dat 120.000 van de 150.000 leden momenteel werkloos zijn, meldt Variety woensdagavond. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is door de meeste theater-, film- en televisieproducties een streep gehaald.

Hoewel veel theaterwerknemers twee weken vooruitbetaald hebben gekregen, houdt de vakbond rekening met een maandenlange periode van werkloosheid. Het is op dit moment onduidelijk of en wanneer bepaalde producties weer op gang zullen komen.

De vakbond, die zich hard maakt voor onder anderen acteurs, technici en regisseurs, spreekt verder de hoop uit dat ook medewerkers in de entertainmentindustrie aanspraak maken op financiële hulppakketten die overheden wereldwijd zouden moeten vrijmaken om ze een minimumloon te kunnen garanderen.

Grote filmstudio's als Universal en Disney hebben bijna alle plannen stilgelegd. Ook grote internationale evenementen zoals het Eurovisie Songfestival gaan dit jaar niet meer door als gevolg van de strijd tegen het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.