Arielle Veerman, de ex-vrouw van schrijver Joost Zwagerman die in 2015 een einde aan zijn leven maakte, vraagt zich soms af of ze zijn dood had kunnen voorkomen. In de talkshow Op1 zegt ze met haar boek De langste adem nu haar kant van het verhaal te willen vertellen.

Veerman vindt dat er niemand verantwoordelijk is voor de dood van Zwagerman, maar staat soms nog wel stil bij de vraag of het anders had kunnen lopen. "Het is een rare tweespalt. Niemand is de oorzaak van zijn dood, maar toch vraag ik mij soms af of ik het niet had kunnen voorkomen."

"Na zijn dood heb ik heel sterk de behoefte gehad om te beschrijven wat er is gebeurd", vertelt Veerman, die een jaar voor Zwagermans dood van hem scheidde. "Wij hadden een moeilijke scheiding, waarbij Joost aan de beeldvorming morrelde. Nu wil ik mijn kant van het verhaal vertellen."

Dat hun scheiding moeilijk was, kwam volgens Veerman mede doordat Zwagerman er openhartig in het openbaar over sprak. Bovendien zou hij de schuld bij haar gelegd hebben. "Tot twee weken tot zijn dood hadden we mailcontact, waarbij hij beschuldigend, boos en verontwaardigd was over een heleboel dingen."

'Joost was in de eerste plaats schrijver'

Toch blikt ze in het boek ook terug op de mooie momenten die ze hadden. Ze hebben samen drie kinderen gekregen en "elkaar ook liefgehad". Ze ziet het schrijven van het boek als rouwverwerking en zegt dat ze hem tijdens het schrijfproces heel goed heeft kunnen analyseren.

Ze denkt dat Zwagermans bekendheid heeft bijgedragen aan zijn dood. "Joost was in in de eerste plaats schrijver. Voor dat beroep is het nodig om je goed te isoleren om een wereld op te kunnen bouwen. Ik denk dat hij het contact met zijn schrijverschap begon te verliezen, omdat hij vaker op tv was."

Dat hij een graag geziene gast was in televisieprogramma's droeg volgens Veerman ook bij aan het besluit om uit elkaar te gaan. Ze zegt dat Zwagerman zich in steeds grotere mate bezighield met zijn imago. "Het voelde alsof ik in een strijkkwartet speelde dat voortdurend overstemd werd door een orkest ernaast."

Veerman en Zwagerman zijn twintig jaar getrouwd geweest. Zwagerman overleed op 8 september 2015 op 51-jarige leeftijd.

Denk jij aan zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 0900-0113.