Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rembrandt

Origineel schilderij van Rembrandt ontdekt in Amerikaans museum

Een Amerikaans museum heeft een nieuw werk van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn ontdekt. Het gaat om het schilderij Portret van een jonge vrouw, waarvan het Allentown Art Museum in Pennsylvania jarenlang dacht dat het was geschilderd door één van Rembrandts leerlingen.
Door NU.nl

Dankzij moderne technologie en wat deskundig speurwerk weten conservatoren nu zeker dat het werk gemaakt is door de oude meester zelf, meldt het Amerikaanse persbureau AP maandag.

Het museum stuurde het kunstwerk twee jaar geleden op naar de New York University om te laten reinigen en conserveren. Heel voorzichtig verwijderden conservatoren lagen van donkere verf en dikke vernis, die later aan het schilderij bleken te zijn toegevoegd.

Wat er tevoorschijn kwam was het oorspronkelijke penseelwerk, net als de originele kleuren van het schilderij, die lange tijd verborgen waren gebleven. Volgens de onderzoekers komt het "levendige penseelwerk" overeen met andere werken van Rembrandt.

Om zeker te zijn van hun zaak, liet het museum ook onafhankelijke experts naar het werk kijken. Ook zij concludeerden dat Portret van een jonge vrouw een originele Rembrandt betreft.

Het schilderij is waarschijnlijk miljoenen euro's waard, maar het museum zegt het werk niet te willen verkopen. Vanaf 7 juni is het kunstwerk voor publiek te zien.


Lees meer over:

Rembrandt van Rijn

Aanbevolen artikelen