Rafael van der Vaart was als jong kind bang dat Sinterklaas het woonwagenkamp waar de oud-voetballer woonde zou overslaan, zegt hij in een dinsdag verschenen interview met Het Parool.

Van der Vaart gebruikte de angst als basis voor het sinterklaasboek dat hij in opdracht van een levensmiddelfabrikant schreef: "Het kwam trouwens altijd goed. Ik weet nog dat aan het einde van Sinterklaasavond altijd de vraag kwam of ik nog even iets uit de schuur wilde halen. En dan stond daar natuurlijk het grootste cadeau; vaak was dat een fiets."

De 36-jarige ex-profvoetballer schreef het boek niet helemaal in zijn eentje: "Ik heb dit gemaakt als onderdeel van een team. Het is mijn verhaal en het zijn mijn woorden, maar enige hulp was wel welkom. Boeken spelen in mijn bestaan nou eenmaal geen hoofdrol. Ik heb mijn hele leven gevoetbald. Altijd en overal. Er was geen ruimte voor iets anders."

Van der Vaart heeft zijn voetbalschoenen aan het einde van vorig jaar aan de wilgen gehangen. Als voetballer was hij gewend om "in schema's te leven", maar nu kan hij gaan en staan waar hij wil: "Al dreigt het gevaar dat ik overal in spring en ik nog drukker ben dan tijdens mijn voetballeven. Maar ik kan zelf de keuzes maken en ik moet gelukkig helemaal niets."