Adnan Syed, de 39-jarige man die sinds 2000 in de gevangenis zit voor de moord op zijn ex-vriendin, krijgt geen nieuwe rechtszaak. Dit besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof op maandag. De zaak van Syed is wereldwijd bekend dankzij de podcast Serial, waarin journalisten zijn mogelijke onschuld onderzoeken.

Syed is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn ex-vriendin, die hij gewurgd zou hebben op een parkeerplaats. Hij zou jaloers zijn geweest omdat ze een relatie was begonnen met iemand anders. Syed heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

In het eerste seizoen van de podcast Serial wordt gesteld dat er fouten zijn gemaakt in de rechtszaak. Zo zou een getuige, die Syed een alibi had kunnen verschaffen, niet zijn gehoord.

Op basis van informatie uit de podcast hebben advocaten van Syed een verzoek gedaan tot het heropenen van de rechtszaak. Het Hooggerechtshof heeft maandag laten weten niet op dit verzoek in te gaan.

Podcastrecord

Toen Serial uitkwam in 2014, werd de podcast binnen vier weken tien miljoen keer gedownload, wat op dat moment een absoluut record was binnen de podcastwereld. In 2018 stond de teller voor het aantal downloads van het eerste en tweede seizoen op 340 miljoen downloads.