De BookSpot Literatuurprijs is dit jaar voor het laatst uitgereikt. Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs bevestigt in gesprek met NRC dat de samenwerking niet wordt verlengd.

De BookSpot Literatuurprijs verving de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs) in 2018 en werd vorige week uitgereikt aan schrijver Wessel te Gussinklo (foto) en specialist Russische kunst Sjeng Scheijen. In totaal werd er dit jaar 100.000 euro aan prijzengeld uitgereikt.

De reden waarom de prijs volgend jaar niet meer zal worden uitgereikt, heeft een financiële grondslag. "Onze financiële problemen zijn niet groter dan bij andere partijen binnen de boekensector. We hebben ervoor gekozen het contract niet te verlengen om de schaarse middelen die we hebben op een andere manier in te kunnen zetten", zegt Marlou Groot, hoofd leesplezier bij BookSpot, in een reactie in NRC.

De BookSpot Literatuurprijs is naast de Libris Literatuurprijs de belangrijkste onderscheiding voor schrijvers in Nederland. De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs zegt in gesprek te zijn met uiteenlopende partijen om een vervolg te geven aan de toekenning.

Dit jaar werd voor het eerst een prijs uitgereikt in de categorieën fictie én non-fictie. Of die laatste categorie zal blijven bestaan, is nog onzeker.