Het Britse Brontë Parsonage Museum heeft maandag op een veiling in Parijs een miniboekje van de Britse auteur Charlotte Brontë (1816-1855) aangeschaft. Het boekje van 35 bij 61 millimeter bracht 780.000 euro op, meldt de Volkskrant.

Het museum, dat is gevestigd in Brontës voormalige woonhuis in het Engelse Haworth, betaalt het kleinood met onder meer de ruim 100.000 euro die werd opgehaald met een crowdfundingactie. In 2011 deed het museum ook een poging om het boekje aan te schaffen, maar werd toen overboden.

Brontë maakte op haar veertiende The Young Men’s Magazine, zes miniatuurtijdschriften voor de speelgoedsoldaatjes waar ze samen met haar broer en zussen mee speelde. Het museum bezat al vier van de zes boekjes. Het zesde boekje is zoekgeraakt.

In 1847 debuteerde Brontë met haar beroemde roman Jane Eyre, over een weesmeisje dat wordt opgevoed door haar wrede tante. Het boek wordt gerekend tot een van de hoogtepunten in de wereldliteratuur. Brontë schreef het onder het pseudoniem Currer Bell.