Hoewel cabaretier Martijn Kardol graag op de planken staat, mijdt hij sociaal contact vaak. Zijn nieuwe voorstelling Welkom gaat dan ook over ongemakkelijkheid, individualisme en hopeloos falen.

"Als ik contact moet hebben met een bedrijf, doe ik dat liever per mail dan telefonisch. Als ik echt moet bellen, kan ik dat zo twee dagen uitstellen", vertelt Kardol aan NU.nl.

Op de planken heeft hij echter nauwelijks zenuwen. "Dat is een paradox, hè? Maar op het podium is het helder: ik zie het publiek niet en ben anderhalf uur aan het woord in plaats van dat ik in gesprek ben."

Het idee voor zijn nieuwe voorstelling ontstond toen hij via internet een product had besteld. "Bij thuiskomst zag ik een briefje van PostNL dat het pakket bij de buren was afgeleverd. Vijf straten verderop. Ik ging erheen en kwam op straat een man van een jaar of zeventig tegen in zijn badjas. Dat vond ik raar, maar niemand keek er gek van op."

Aan de hand van absurde situaties wil hij vertellen hoe individualisme werkt. Zo herinnert hij zich een vakantie met zijn vriendin. "We hadden een hotel geboekt en de eigenaar, een bemoeizieke vrouw, gaf ons steeds tips. Dan vroeg ze als ze ons tegenkwam: en, zijn jullie al op die en die plek geweest? Ik wilde geen bemoeienis van de vrouw, maar vond het moeilijk om nee te zeggen. Dus koos ik ervoor om haar te ontwijken en een omweg te maken als ik naar buiten wilde. Dan ging ik via de nooduitgang."

'Cabaretfestivals waren goede kickstart'

De voorstelling Welkom is Kardols tweede cabaretshow. Hij komt steeds meer in de schijnwerpers. Zo won Kardol zowel het Groninger als Leids Cabaret Festival in 2016. "Dat was een goede kickstart", vertelt hij daarover.

De dertigjarige cabaretier debuteerde in 2018 met de voorstelling Bang, waarvoor hij uitsluitend lovende kritieken en een nominatie voor de Neerlands Hoop 2018 ontving. "Ik vind het spannend, want het is mijn tweede show en ik denk dat mensen door de goede recensies zoiets hebben van: laat maar zien. Maar de try-outs zijn goed ontvangen en ik ben ook zeer positief."

Kardol wist al van jongs af aan dat hij op de planken wilde staan. "Mijn broer keek vroeger naar cabaretshows en hoewel ik er niks van begreep, vond ik het leuk. Ik ging het nadoen. Dan bouwde ik met Playmobil een heel theater. Tegelijkertijd was ik een verlegen jongetje en nooit onderdeel van een populaire groep", blikt hij terug.

De comedian vindt het leuk om naar collega's te kijken, maar houdt ervan zijn eigen stijl te ontwikkelen. "Alles wat ik maak, vind ik grappig. Ik denk altijd: er zijn ongetwijfeld mensen die het ook grappig vinden."

Welkom gaat op 21 november in première in de Leidse Schouwburg.