De rechtbank van Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat het boek Johan Cruijff - De biografie, gerectificeerd moet worden omdat beweerd werd dat Cruijff geld had aangenomen van de Johan Cruyff Foundation. De stichting had een kort geding aangespannen.

De uitgeverij moet een inlegvel aan het boek toevoegen waar deze rectificatie op staat. Ook moet de passage over de betaling uit de volgende druk van het boek gehaald worden.

Auke Kok, de auteur van het boek zei vrijdag dat hij inmiddels twijfelt aan de waarheid van zijn bewering dat Johan Cruijff geld heeft gekregen van de Johan Cruyff Foundation. Hij is bereid dit publiekelijk recht te zetten.

Kok heeft in zijn biografie van de in 2016 overleden voetballegende opgeschreven dat Cruijff jaarlijks 1 miljoen euro van de Johan Cruyff Foundation kreeg voor het gebruik van zijn naam en beeld.

Kok wilde nog niet reageren op vonnis

Vlak na de zitting wilde Kok, op aandringen van zijn advocaat, nog geen reactie geven op het vonnis. Wel was hij duidelijk aangedaan door de zaak. Tijdens de zitting zei hij dat het nooit zijn bedoeling is geweest om deze beschuldiging te uiten.

Kok vertrok daarna naar de presentatie van het boek in Amsterdam. Hij zei dat deze niet meer zo feestelijk zou zijn, maar een stuk ingetogener.

Schrijver biografie Cruijff door het stof tijdens boekpresentatie
79
Schrijver biografie Cruijff door het stof tijdens boekpresentatie

'Bij ernstige beschuldiging hoort wederhoor'

De rechtbank noemde de bewering dat Cruijff geld had aangenomen dat bestemd was voor het goede doel een ernstige beschuldiging. "En bij een ernstige beschuldiging als deze hoort wederhoor", aldus de rechter.

Kok zegt zijn informatie van drie betrouwbare bronnen te hebben, maar heeft hun beweringen niet voorgelegd aan de stichting. "En daarmee heeft Kok niet gehandeld overeenkomstig de goede journalistieke beginselen", oordeelde de rechter.

Bestuurslid Thate geëmotioneerd tijdens zitting

Carole Thate, bestuurslid van de stichting, raakte geëmotioneerd tijdens de zitting en laat in een reactie aan NU.nl weten dat dit kwam omdat de zaak de persoon Cruijff raakt en zijn nalatenschap.

"Deze man heeft zich zo ingezet voor de stichting en dat dit dan gebeurt na zijn dood", aldus Thate. "We hebben dit soort beschuldigen juist altijd willen voorkomen en daarom zijn we zo open geweest over de financiën." De familie van Cruijff stond volgens Thate voor de volle 100 procent achter de gang naar de rechter.

Met de uitspraak is Thate deels tevreden. "Want zo'n inlegvel raakt kwijt en het blijft zwart op wit staan. Maar met alle aandacht die eraan gegeven is, weten mensen nu wel dat het niet klopt."