Auke Kok, de auteur van het boek Johan Cruijff - De biografie, heeft vrijdag in de rechtbank van Amsterdam laten weten dat hij twijfelt aan de waarheid van zijn bewering dat Johan Cruijff geld heeft gekregen van de Johan Cruyff Foundation. Hij is bereid dit publiekelijk recht te zetten. De stichting spande een kort geding aan na publicatie van het boek donderdag.

De advocaat van Kok zei zelfs dat de bewering onjuist was, maar bleef hier na aandringen door de rechter vaag over.

Kok zei dat de gewraakte zin niet als een beschuldiging was bedoeld. Met de kennis van nu had hij het anders gedaan en de zin wellicht weggelaten. "Ik had het niet zo moeten opschrijven", aldus Kok.

Kok heeft in de biografie van de in 2016 overleden voetballegende opgeschreven dat Cruijff jaarlijks 1 miljoen euro van de Johan Cruyff Foundation kreeg voor het gebruik van zijn naam en beeld.

De schrijver zegt drie betrouwbare bronnen voor zijn bewering te hebben, maar moest toegeven dat hij dit aan de foundation had moeten voorleggen.

Stichting is erg geschokt over bewering

De stichting spreekt de betaling aan Cruijff tegen en noemt de bewering "volstrekte onzin" en zegt "geschokt" te zijn. "Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privéactiviteiten van Johan" is de verklaring van de stichting.

Vrijdag op zitting voegden de advocaten van de stichting hieraan toe dat de bewering van Kok erg schadelijk is voor de stichting die afhankelijk is van sponsoren. Op deze manier lijkt het of Cruijff zich heeft verrijkt ten koste van geld dat voor het goede doel was bestemd.

De openbare jaarstukken van de foundation zouden ook aantonen dat er van betalingen aan Cruijff geen sprake was.

Op de vraag van de rechter of Cruijff via welk kanaal dan ook van de stichting geld heeft gekregen voor fondsenwerving, luidde het antwoord van bestuurslid Carole Thate en directeur Niels Meijer "nee." Ook niet via de Spaanse tak van de stichting.

Thate was erg emotioneel en zei dat dit haar persoonlijk heeft geraakt. "Dit heeft Cruijff niet verdiend." De stichting wil dat het boek uit de handel wordt genomen.