De Johan Cruyff Foundation heeft een kort geding aangespannen tegen auteur Auke Kok, die in zijn nieuwe boek Johan Cruijff - De biografie beweert dat er vanuit de stichting betalingen zijn gedaan aan de in 2016 overleden voetballegende.

Het kort geding dient vrijdagmiddag om 13.30 uur bij de rechtbank van Amsterdam.

Verschillende media schrijven dat de stichting wil dat het boek uit de handel wordt gehaald, maar een woordvoerder van de Johan Cruyff Foundation wilde dat tegenover NU.nl niet bevestigen.

De stichting bracht naar aanleiding van de beweringen van Kok donderdag al een verklaring naar buiten en zei toen juridische stappen te overwegen.

Kok schrijft in de biografie dat Cruijff zich jaarlijks 1 miljoen euro liet betalen vanuit de stichting. "Ik heb dat uit drie bronnen - onafhankelijk van elkaar - die alle drie Cruijff ook een warm hart toedragen", vertelde hij in De Wereld Draait Door.

Volgens de stichting is dat onzin. "De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff."

"Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privéactiviteiten van Johan. De Cruyff Foundation is altijd transparant over de inkomsten en de uitgaven. Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen."