De Johan Cruyff Foundation ontkent naar aanleiding van uitspraken van auteur Auke Kok dat er vanuit de stichting betalingen zijn gedaan aan Johan Cruijff zelf.

Kok beweert in zijn nieuwe boek Johan Cruijff, De biografie dat Johan Cruijff zich jaarlijks 1 miljoen euro liet betalen vanuit de stichting.

"Ik heb dat uit drie bronnen - onafhankelijk van elkaar - die alle drie Cruijff ook een warm hart toedragen", vertelde Kok woensdag in de uitzending van De Wereld Draait Door.

Volgens de stichting is dat onzin. "De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff", meldt de foundation in een verklaring.

"Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privéactiviteiten van Johan. De Cruyff Foundation is altijd transparant over de inkomsten en de uitgaven. Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen."

De verklaring eindigt met de opmerking dat de stichting juridische stappen overweegt.

Kok werkte voor het boek niet samen met de familie van Cruijff en de stichting, omdat hij onafhankelijk te werk wilde gaan. Cruijff overleed in 2016 op 68-jarige leeftijd. De foundation werd in 1997 door hem opgericht.