Het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Drents Museum in Assen hebben samen een schilderij van Vincent van Gogh gekocht. Het werk zal afwisselend in beide musea te zien zijn.

Het gaat om Onkruid verbrandende boer uit 1883, dat de destijds dertigjarige schilder maakte tijdens een verblijf in Drenthe.

Van Gogh was op dat moment een jaar met olieverf aan het schilderen en nog zoekende naar zijn stijl als schilder. Hij maakte het werk, waarin een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering getoond wordt, omdat hij zo onder de indruk was van het landschap.

In een brief aan zijn broer Theo maakte Van Gogh vier schetsjes van schilderijen en schreef hij een toelichting. "Ziehier een paar avond effekten - ik zit nog steeds op dat onkruidverbrandertje, dat ik wat toon aangaat in een geschilderde studie beter heb dan vroeger, zóó dat het meer de grootheid der vlakte en het vallen van den avond geeft en 't vuurtje 't eenige lichtstipje is met ietwat rook. Ik ging er telkens s'avonds voor buiten kijken."

Van Gogh zou tijdens de drie maanden in Drenthe minstens achttien schilderijen hebben gemaakt, maar anno 2019 zijn slechts vijf daarvan in omloop, waaronder het werk dat binnenkort in de Nederlandse musea te zien zal zijn. Drie andere werken zijn nu in het Van Gogh Museum te zien en het andere schilderij hangt in het Drents Museum.