Ernst Daniël Smid heeft de ziekte van Parkinson. Dat maakte hij woensdagavond bekend bij Pauw.

De baritonzanger heeft het lange tijd voor zich willen houden omdat hij het niet wilde toegeven. "Ik ben gewoon bang dat als ik vertel dat ik een hersenziekte heb, mensen mij anders gaan behandelen. Maar ik kan bijna alles met parkinson", aldus de 66-jarige zanger.

Ongeveer zes weken geleden was de zanger ook te gast bij Pauw, om over de campagne Stoptober te praten. Naar aanleiding van die uitzending kreeg Smid veel negatieve reacties over zijn slechte verstaanbaarheid en opmerkingen dat hij wellicht dronken aan tafel zat. Nu is duidelijk dat dit kwam door de ziekte.

Rob de Nijs, die ook parkinson heeft en dit eerder dit jaar deelde, was ook te gast in de uitzending en vertelde dat hij opgelucht is het met de wereld te hebben gedeeld. Zijn werk lijdt er niet onder, zei De Nijs. "Ik kan nog steeds prima zingen, maar ik ga er wel even bij zitten." Voor Smid is dat anders. Hij vertelde nog wel te kunnen zingen, maar "het zware werk" lukt hem niet meer.

Smid gaf aan opgelucht en blij te zijn dat hij nu niets meer hoeft uit te leggen. "Ik ga gewoon lekker door met leven en wat ik kan zingen, ga ik zingen. Ik kan verhalen schrijven, ik ben met een biografie bezig. Iedereen kan boeken schrijven, dus waarom ik niet. Ik wil wat betekenen voor mensen met parkinson."

Ernst Daniël Smid heeft parkinson: 'Bang dat mensen me afschrijven'
144
Ernst Daniël Smid heeft parkinson: 'Bang dat mensen me afschrijven'

Zanger werd geridderd

De baritonzanger is bekend van meerdere opera's en musicals waarin hij speelde, waaronder La traviata en Les Misérables. Ook maakte hij deel uit van het zangtrio De 3 Baritons, samen met Henk Poort en Marco Bakker.

In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de klassieke muziek en zijn inzet voor goede doelen.

Smid was getrouwd met ex-ballerina Rosemarie Giesen van der Sluis, die in 2012 overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Met haar kreeg de artiest dochter Coosje (29), die ook actief is in de muziek- en acteerwereld. Met haar was hij ook te zien het programma Van Popster tot Operaster.